Voimaa luonnosta Kajaanin Onnela-kodin tapaan

Onnela-koti sijaitsee luonnon helmassa, Kajaaninjoen rannalla. Huoneistojen ikkunoista on näkymät joelle, puistoon tai lähimetsään. Asukkaat pääsevät seuraamaan joella uiskentelevia joutsenperheitä ja onpa pihapiirissä nähty kettukin. Luonnon läheisyys itsessään tuo mielenrauhaa, mutta Onnela-kodissa luontoa käytetään myös tavoitteellisesti, osana laadukasta hoitotyötä. Green Care Finland ry onkin myöntänyt Luonto Voima -laatumerkin Onnela-kodin palvelulle ”Ikäihmisten aisteja aktivoiva toiminta”. Näin luontoympäristön ja luonnon materiaalien hyödyntäminen näkyy Onnela-kodissa talon Green Care –vastaavan, Anna Kärkkäisen, kuvailemana:

Palvelutalomme aidatulla sisäpihalla, jossa muistisairaatkin voivat liikkua turvallisesti, on aistipuutarha perennoineen ja marjapensaineen, itse siemenistä kasvatetut herneet ja yrtit sekä yhdessä puutarhalta haetut ja istutetut kesäkukat. Pitkin kesää ja alkusyksyllä kerätään satoa ja herkutellaan itsekasvatetuilla kasviksilla. Itse kasvatetut porkkanat, retiisit, salaatit ja ruohosipulit maistuvat hyvältä, tuovat hymyn huulille ja antavat onnistumisen iloa.

 

Ruokasalin suuret ikkunat houkuttelevat ulkoilemaan. Ruokasalin ovesta pääsee suoraan ulos, jossa on puutarhakeinu ja istuimia. Ruoan jälkeen vanhukset pääsevät helposti itse tai avustettuna ulos seurustelemaan. Yhteisöllisyys on huomioitu myös sisustuksessa järjestelemällä huonekalut ja piha niin, että se houkuttelee vanhuksia kokoontumaan yhteen.

 

Palvelutalon pihapiirissä on kaksi tulisijaa, joiden ääreen on helppo kokoontua niin kesällä kuin kauniina talvipäivänäkin. Talon miehet voivat yhdessä hakea puuvajasta polttopuut ja laittaa yhteistyössä hoitajan kanssa tulet palamaan. Yhdessä voimme ihailla jokimaisemaa, tuijottaa tulta ja nauttia yhdessäolosta vaikka laulaen. Toinen tulisija näkyy suurista maisemaikkunoista hienosti, joten tulta voi katsella myös sisältä. Talon naisilla onkin tapana katselle miesten touhuja ikkunoiden takaa. Savun tuoksu tulee joskus sisälle saakka.

Pala kainuulaista luontoa on tuotu myös Onnela-kodin sisälle, kolmannen kerroksen juttunurkkaukseen rakennettuun Kianto -aistihuoneeseen: Lattia on päällystetty sammaleenvihreällä kokolattiamatolla. Seinän vieressä on hiekkatie ja pieni suo pitkospuineen, joilla voi harjoitella tasapainoa erilaisilla alustoilla liikuttaessa. Seinässä kiinni oleva turvakaide auttaa hiekalla ja pitkospuilla kävelyssä. Seinät on maalattu vihreän sävyillä ja niihin on kiinnitetty puiden oksia, joita voi kosketella. Tilassa on suuri polyrottinkinen riippukeinu, jossa voi istua ja rentoutua. Riippukeinu on valittu ominaisuuksiensa puolesta parhaaksi vaihtoehdoksi vanhuksille. Siihen on helppo ja turvallinen istuutua sekä nousta ylös. Se ei pääse karkaamaan alta, eikä jalat pääse luistamaan ylös noustessa.

Yksi seinä on tapetoitu metsäaiheisella valokuvatapetilla ja toinen rantamaisemalla koivuineen. Kasvillisuus on suoraan metsästä. Lattiasta kattoon on kiinnitetty muutamia männyn ja koivun runkoja, joiden väliin voi kävellä. Tilaan on tuotu erikokoisia kiviä ja erilaisia valoja. Valojen avulla on luotu aidon näköinen nuotio ja säädettävän yleisvalaistuksen avulla voi tilaan luoda tunnelmaa auringonpaisteisesta päivästä kuun valoon. Linnunlaulua tai rentouttavaa musiikkia voi kuunnella linnunpönttöihin piilotetuista kaiuttimista. Vesialtaasta kuuluu veden solinaa ja sen pohjalta voi noukkia kiviä tai kokeilla myrkyttömien pallopartalevien pehmeyttä. Kannot tuovat aitoa metsän tuoksua tilaan.

Aistihuone Kianto on luotu mm. masennuksesta ja alakuloisuudesta kärsivien asukkaiden aktivoimiseksi ja virkistämiseksi, jotta he lähtisivät liikkeelle, pois omasta asunnosta, jotta heille olisi joku mielenkiintoinen paikka, minne mennä ja syy nousta pois sängystä. Samalla ajatukset siirtyvät pois omasta olotilasta.

 

Kiannon suunnittelussa on huomioitu myös levottomien muistisairaiden rauhoittaminen ja ahdistuneisuuden lievittäminen. Kiannossa levoton muistisairas voi pysähtyä aistimaan luonnon elementtejä. Virtaava viileä vesi ja linnun laulu kääntävät ajatukset pois ahdistuksesta ja päämäärättömästä vaeltamisesta. Pitkälle muistisairaiden asukkaiden omaisia kannustamme menemään Kiantoon yhdessä vanhuksen kanssa. Jos muistisairaan sanat ovat unohtuneet, niin aistihuoneessa on helppo viettää aikaa yhdessä ja puheen aiheita löytyy helposti.

 

Aistihuonetta voidaan käyttää myös työhyvinvoinnin lisäämiseen. Henkilökunta voi käydä Kiannossa palautumassa esim. raskaan asukaskohtaamisen jälkeen tai tauolla rentoutumassa. Kiannossa voidaan pitää myös palavereja tai opiskelija-arviointeja.

Kianto-aistihuoneeseen voit tehdä nojatuolimatkan katsomalla siitä kuvatun videon täältä.

Virike- ja virkistystoiminnassa hyödynnämme luontoa mm. innoittajana. Olemme tehneet esimerkiksi ruoho-/paperimassasta pariskunnan lähes oikean kokoisia joutsenia. Kädentaidoissa käytämme mm. puuta ja villaa. Ruokasalin seinällä paistaa asukkaiden tekemä aurinko, jonka keskusta on tehty villalankatupsuista ja säteet huovutettu villasta. Talvisin virike- ja virkistystoiminnoissa huovutamme, neulomme, virkkaamme, värkkäämme ja tärkkäämme kaikenlaista. Luonto on mukana innoittaja ja motivaattorina sekä antaa materiaaleja, kuten villaa, kiviä, hiekkaa, käpyjä ym….

 

Virike- ja virkistystoiminnalla luomme palvelutaloon oman tiiviin yhteisön, johon kaikki ovat tervetulleita. Hoitajat huolehtivat, että liikuntarajoitteiset tai muuten apua tarvitsevat asukkaat pääsevät halutessaan paikalle yhteisiin hetkiin. Yhdessä tekeminen ja porukassa oleminen saa aikaan parhaan yhteenkuuluvuuden tunteen. Onnistumisen ilo luo yhteishenkeä. Toimintatuokioihin on lupa tulla myös katsomaan, ei ole pakko tehdä mitään, jos ei halua.

 

Aistihuone Kiannossa olemme pitäneet syksyllä ja talvella rentoutushetkiä. Hoitajan ollessa koko ajan läsnä on ollut mahdollista ottaa keskelle huonetta suuri tarjotin, johon on koottu muutamia kynttilöitä. Piirissä istuessa, rauhallisen musiikin soidessa taustalla ja kynttilän liekkiä tuijottaessa yhteisön tärkeys on korostunut. Tunteita voi purkaa ja jakaa vapaasti ja yhteen kuuluvuuden tunne on ollut vahva.

Green Care Finland ry kehittää luontoavusteista toimintaa valtakunnallisesti ja haluaa tuoda esille kaikkien ihmisten oikeudet luontoon, liikuntaan ja yhteisölliseen kokemiseen. Lisätietoa Green Care Finland ry:stä sekä laatumerkistä löydät täältä.

Onnela-kodissa on nimettynä Green Care -vastaava, joka on suorittanut Green Care ohjaaja- ja kouluttujakoulutuksen. Myös sijaiset ja opiskelijat perehdytetään Green Care -toimintaan. Hoidolliset tavoitteet ja niiden toteutumiset kirjataan asukkaiden henkilökohtaisiin hoito- ja kuntoutussuunnitelmiin. Tavoitteisiin pääsemistä ja vaikuttavuutta seurataan havainnoimalla, keskustelemalla sekä asiakastyytyväisyyskyselyillä.