Omenatarha, Espoo

Aktiivista yhteisöllisyyttä Omenatarhassa

Kauppakeskus Omenan vieressä sijaitsevan Omenatarhan palvelutalon yhteisö muodostuu ryhmäkotien asukkaista, kotihoidon piirissä olevista asiakkaista, talon henkilökunnasta, talossa asuvista senioreista sekä aktiivisista vapaaehtoisista, jotka yhdessä järjestävät erilaista yhteisöllistä toimintaa koko talolle ja lähialueen senioreille.

Talossa on pitkät perinteet vapaaehtoisten vetämillä ryhmillä sekä erilaisilla yhdessä järjestetyillä tapahtumilla. Alakerran monitoimitilassa kokoontuu mm. Runorengas, Miestenkerho, Muistiryhmä, Musaklubi, Svenska Klubben sekä Pelikerho, jotka ovat kaikki avoimia sekä ryhmäkotien asukkaille, talon asukkaille että lähialueen senioreille ja kehitysvammaisille. Perinteisiä ja odotettuja yhteisiä tapahtumia ovat myös vapputanssit, erilaiset kesäjuhlat sekä Reiman päivän markkinat.

Ryhmäkoti Kanelin ikäihmisten rauhallinen arki koostuu hyvästä hoivasta, omaisten vierailuista, talon juhlista ja tapahtumista sekä erilaisesta viriketoiminnasta. Kanelin henkilökunnassa on myös taitavia hiusten ja kynsien laittajia, joten pienet hemmotteluhetket ovat ryhmäkodin erikoisuus. Myös saunominen on erittäin suosittua Kanelissa. Asukkaaksi Kaneliin haetaan kaupungin vanhuspalvelujen sosiaalityöntekijän kautta, palvelusetelillä tai itsemaksavana.

Ryhmäkoti Omenan kehitysvammaisista asukkaista monet käyvät päivätoiminnoissa ja omissa harrastuksissaan viikolla, viikonloppuisin taas puuhaillaan kaikkea mukavaa yhdessä. Ison Omenan ostoskeskukseen on helppo piipahtaa porukalla kahville tai pikku ostoksille. Asukkaaksi Omenaan haetaan kaupungin vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä kautta.

Ryhmäkotien lisäksi Yrjö ja Hanna -säätiö omistaa Asunto Oy Espoon Omenatarhan palvelutalosta 18 senioreille vuokrattavaa asuntoa, joissa asuvat voivat tilata kotihoidon palveluja asumisensa tueksi. Talon kabinettia ja monitoimitilaa voi vuokrata mm. kokouksiin, kerhotoimintaan tai juhlien pitopaikaksi. Kiinteistössä toimii myös ulkopuolisen yrittäjän ravintola, jossa voi nauttia lounasta tai poiketa iltapäiväkahville.

Päivätoiminnan ryhmissä nautitaan virkistävästä vaihtelusta sekä ennaltaehkäisevästä ja kuntouttavasta ohjelmasta yhdessäoloa unohtamatta. Palvelu tukee samalla omaisten ja omaishoitajien jaksamista. Päivään kuuluu aamupala, lounas ja päivällinen sekä erilaisia osallistujien toimintakykyä ylläpitäviä aktiviteetteja sisällä ja ulkona. Tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo, jutteleminen ja tunne osallisuudesta.

Omenatarhan palvelutalosta käsin tarjotaan myös kotihoidon palveluja. Palveluiden tarkoituksena on tukea asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä itsenäistä selviytymistä omassa kodissaan. Palvelut suunnitellaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Ne voivat olla esimerkiksi lääkkeiden jakoa, siivousta, ruoanlaittoa, henkilökohtaisen hygienian hoitoa, seuranpitoa sekä avustamista ulkoilussa ja erilaisissa asioinneissa.

Saatavilla olevat asumisen muodot ja palvelut

  • 14-paikkainen ryhmäkoti Kaneli tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa erityisesti muistisairaille ikääntyville. Asukashuoneita on 12 ja niistä kaksi sopii esim. pariskunnille. Huoneet ovat kooltaan n. 20 m2 ja niissä on oma invamitoitettu wc-/kylpyhuone. Lisäksi asukkaiden yhteisessä käytössä ovat kodikkaat ruokailu- ja oleskelutilat, sauna sekä viihtyisä piha-alue.
  • 10-paikkainen ryhmäkoti Omena puolestaan on suunnattu ikääntyville kehitysvammaisille. Asukkaat kalustavat omat huoneensa omien toiveidensa mukaan. Yhteisistä ruokailu-, keittiö- ja oleskelutiloista löytyy seuraa ja mukavaa yhteistä tekemistä. Ryhmäkodista tukea ja ohjausta saavat myös kolme tukiasukasta, jotka asuvat omissa vuokra-asunnoissaan samassa kiinteistössä.
  • 18 senioreille tarkoitettua kaksiota, kooltaan 39-46 m2. Vuokran suuruus on 19,92 €/m2. Vuokran ja vesimaksun (23 €/asukas/kk) lisäksi asukkaat maksavat peruspalveluvastiketta (93 €/asunto/kk). Peruspalveluvastikkeeseen sisältyy kotihoidon palvelua 1h/kk arkisin klo 8-16, ympärivuorokautinen turvapuhelinkutsuihin vastaaminen sekä 3 hälytyskäyntiä/asunto/kk arkisin klo 8-16.
  • Kotihoidon palvelua Omenatarhan palvelutalossa sekä lähiseudulla asuville ikääntyville.
  • Päivätoiminnan ryhmät kokoontuvat talon monitoimitilassa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9.00-15.00.
  • Vuokrattavia tiloja: kabinetti ja monitoimitila

Yhteystiedot

Piispansilta 16, 02230 Espoo

Puhelinnumerot

Palveluesihenkilö
(ark. klo 9-15)
Ryhmäkoti Kaneli
(vanhus)
Ryhmäkoti Omena
(kehitysvamm.)
Palvelupäällikkö
Ryhmäkodit, kotihoito ja päivätoiminta

Päivätoiminta

Päivätoiminnan ohjaaja

Vapaat asunnot

Omenatarhan ryhmäkotiasuntoihin hakemisesta kysy lisää vastaavalta sairaanhoitajaltamme.

Palvelutalossa vapautuvia seniorivuokra-asuntoja voit hakea asuntohakemuksellamme.

Hae seniorivuokra-asuntoa
Tekstialueen taustamuoto.