Hoitotyötä sydämellä

Lähihoitaja Anna Kärkkäinen tuo uusia tuulia vanhusten hoitoon.
Hoitotyötä sydämellä - Anne Kärkkäinen.

Me hoitajat teemme täällä Kajaanin Onnela-kodissa hyvää työtä yhdessä. Olemme kaikki erilaisia, ja on ok tehdä töitä eri tavalla, Anna Kärkkäinen sanoo.

Kun toisten työtavat ja tottumukset tulevat tutuiksi, jokainen voi antaa työkaverille mahdollisuuden tehdä työtä omalla tavallaan. Esimerkiksi joku haluaa hoitaa tiettyä asukasta yksin, toinen kohtaa hänet mieluiten parin kanssa.

”Erilaisuus näkyy myös siinä, mitä kukin meistä asukkaiden kanssa puuhailee. Erilaisuus on valtava rikkaus, koska toinen tykkää kädentaidoista, toinen musiikista, joku kirjallisuudesta ja neljäs liikunnasta”, Anna hymyilee.

Anna on viihtynyt hoitajana Onnela-kodissa pitkään, jo kymmenen vuotta. Hän ei ole tässä lajissa ainoa – Kajaanin Yrjö ja Hanna Kodissa henkilökunnan vaihtuvuus on todella vähäistä. Osa työntekijöistä on ollut talossa 15 vuotta, ja sijaisetkin ovat pitkäaikaisia.

”Ehkä meillä Kajaanissa eletään vähän vanhanaikaisesti, Anna nauraa ja jatkaa, että nuoretkin taitavat arvostaa vakituista työpaikkaa, vakaata elämänmenoa ja vaikkapa omaa asuntoa.”

Annan ideoima aistihuone kuntouttaa ja rentouttaa.

Elämykset kuuluvat Yrjö ja Hanna Kodin arkeen

Anna pulppuaa ideoita, ja seuraavat tempaukset ovat jo suunnitelmissa. Haavekuva-projekti, jossa asukkaat saivat elää unelmiaan todeksi valokuvissa sekä metsän Onnela-kotiin tuova aistihuone ovat olleet Annan ideoimia tapoja tuottaa elämyksiä Onnela-kodin asukkaille.

”Olen tosi iloinen, että saan toteuttaa ideoitani ja tehdä tätä työtä omalla tavallani. On tärkeää, että me hoitajat voimme antaa aikaamme asukkaille ja huomioida asukkaiden toiveet, tottumukset ja taipumukset. Hoito ja huolenpito voi olla hyvin henkilökohtaista.”

”Olen usein ajatellut, että kaiken kaikkiaan meidän talossa taitaa olla hyvä karma. Työntekijät puhaltavat tiiminä yhteen hiileen, mikä näkyy erityisesti kun järjestämme isoja koko talon tapahtumia. Asukkaamme ovat hyväkuntoista porukkaa, ja hoitokulttuuri on voitu säilyttää kuntouttavana ja asukasta tukevana”, Anna iloitsee.

Anna Kärkkäinen työskentelee Onnela-kodissa

Anna toimii palvelukotityöntekijänä Onnela-kodissa, Kajaanin Yrjö ja Hanna Kodissa. Hän käy usein kertomassa työstään Kainuun ammattiopistossa lähihoitajiksi opiskeleville ja innostaa heitä suuntautumaan opinnoissaan vanhustyöhön.

Tutustu Onnela-kotiin
Tekstialueen taustamuoto.