Osaavaa hoitoa ja hellää huolenpitoa

Osaavaa hoitoa ja huolenpitoa Mäntyrannassa.

Elämä espoolaisessa suvun yhteisessä pihapiirissä keikahti, kun tärkeä äiti ja isoäiti sairastui muistisairauteen vuonna 2015. Kun muutto palvelutaloon oli lopulta väistämätön, toiveissa oli kodinomainen pieni paikka.

Olemme olleet aina todella läheisiä. Olemme asuneet samassa pihapiirissä, äiti, veljeni perhe ja minun perheeni. Äitini on auttanut hoitamaan kaikki viisi lastenlastaan, Ritva Tuomi kertoo.

Kun Maiju, 88, sairastui vuonna 2015, yhteisessä sukupihassa oli apua lähellä. Sisarukset pystyivät katsomaan äidin perään ja hoitamaan asioita siten, että äiti pärjäsi omassa talossaan yksin. Myös kaupungin kotihoito tuli avuksi.

Pikkuhiljaa kotihoitoa tarvittiin enemmän ja enemmän. Vaikka koti oli aina ollut tuttu ja turvallinen paikka, yksinäisyys oli äidille vaikeaa. Hän unohti heti lähdettyämme, että olimme juuri käyneet. Aloimme olla todella väsyneitä.

Maaliskuussa 2017 tilanne muuttui lopulta niin vaikeaksi, että äiti piti saada kiireellisesti ympärivuorokautisen hoivan piiriin.

Muutto uuteen kotiin

Viikonloppua vasten Ritva sai selville, että aivan oman kodin lähellä Mäntyrannassa olisi äidille vapaa paikka. Seuraavana maanantaina äiti muutti uuteen kotiin.

Muuttokuormassa oli mukana oman kodin tuttuja huonekaluja, rakkaat taulut ja paljon valokuvia. Myös CD-soitin ja radio sekä levykokoelma muuttivat mukana, sillä Maiju pitää kovasti musiikista

Äiti ei olisi halunnut lähteä kotoa, vaikka hän halusikin muutosta ja pelkäsi yksin isossa talossa. Kyllä meidän piti yhteistuumin houkutella hänet Mäntyrantaan, Ritva muistelee haikeaa muuttopäivää.

Äiti kotiutui kuitenkin nopeasti uuteen kotiin. Ritva ja muut läheiset käyvät vierailemassa usein ja vievät mukanaan kukkia omasta puutarhasta.

Hoitajat ottivat äidin lämpimästi vastaan

Mäntyranta on viihtyisä, hyvin kodikas paikka, ja hoitajat ottivat äidin lämpimästi vastaan. Vaikka muutos oli aikamoista myllerrystä, ja pohdin, miten äiti selviää, hän tottui uuteen kotiin lopulta hyvin, Ritva sanoo.

Hoivaa ja halauksia

Ritva iloitsee, että äiti saa Mäntyrannassa parasta mahdollista hoitoa ja apua. Vaikeaan nivelrikkoon on etsitty oikeaa hoitoa ja lääkkeitä, ja nyt kivut ovat hyvän hoidon ansiosta hallinnassa.

Maiju on virkeä, iloinen ja utelias, ja hänet viedään päivisin pyörätuolilla istumaan nojatuoliin muiden seuraan. Mäntyrannassa on paljon yhteistä touhua, ja talon juhliin ja lauluhetkiin ovat läheisetkin tervetulleita.

Yhteisöllisyys on Mäntyrannassa kaikessa läsnä. Hoitajista on tullut läheisiä, he halaavat ja pitävät asukkaista hyvää huolta. Äiti on hyväntuulinen ja tyytyväinen, eikä häntä pelota enää.

Palvelutalo Mäntyranta

Palvelutalo Mäntyranta on keväällä 2022 muuttanut Espoon Laajalahdesta Suurpeltoon, uusiin ja ikääntyneiden ympärivuorokautiseen hoitoon varta vasten suunniteltuihin tiloihin. Tutut hoitajat muuttivat asukkaiden mukana ja asukkaiden hyvä hoito sekä ”Mäntyrannan henki” jatkuvat entisellään.

Laajalahden kiinteistössä toimii nykyään vammaisille henkilöille tarkoitettu hoivakotimme Jääskenpiha.

Lue lisää Mäntyrannasta
Tekstialueen taustamuoto.