Työtä arjen tukipilarina

Jonna Hautaluoman työ tuetun asumisen palvelussa on paitsi hyvin vastuullista myös vapaata.
Työtä arjen tukipilarina - Jonna Hautaluoma.

Tuetun asumisen Jonna Hautaluoma auttaa laittamaan elämän perustan ja arjen kuntoon – usein pienin mutta määrätietoisin askelin.

Yrjö ja Hanna Kotien tuetun asumisen palvelu on tuonut apua asiakkaiden arkeen Tampereella viitisen vuotta, ja Jonna on työskennellyt lähityöntekijänä lähes alusta alkaen.

”Asiakkaan tuen tarve ei välttämättä näy päällepäin. Teemme tiivistä yhteistyötä kaupungin sosiaalityön kanssa ja saamme yhteisessä aloituspalaverissa paljon taustatietoa. Tutustumisen myötä selviää sitten pikkuhiljaa, millaista tukea asiakas tarvitsee”, Jonna kertoo.

Tuen tarve saattaa olla seurausta mielenterveys- ja päihdeongelmista. Avun tarpeen takana on kuitenkin aina yksilöllinen tarina. Työn tavoite on saada oma arki haltuun siten, että itsenäinen asuminen on mahdollista.

Meillä on yhteistä aikaa asiakkaan kanssa peräti kaksi tuntia kerrallaan. Tässä ajassa voimme järjestellä yhdessä kotona paikkoja, pohtia ratkaisuja arjen haasteisiin, käydä asioilla ja kaupassa tai piipahtaa vaikka lounaalla ulkona.

Vahvuutta ja herkkyyttä yhtaikaa

Jonnan luovuudesta, organisointikyvystä ja tarkasta tilannetajusta on hyötyä työssä, jossa tilanteet voivat vaihdella jatkuvasti. Usein vasta asiakkaan ovikelloa soittaessa selviää, toteutuuko ennalta suunniteltu ohjelma, vai onko syytä muuttaa suunnitelmia.

”Asiakkaan kunto voi välillä mennä myös huonompaan suuntaan. Meillä täytyy olla rohkeutta ottaa vaikeat asiat puheeksi, ja auttaa sitten tarkastelemaan asioita eri näkökulmista. Luottamus asiakkaan kanssa syntyy ajan kanssa”, Jonna kertoo.

Kokemuksesta lähihoitajana mielenterveys- ja päihdetyössä on hyötyä, mutta Jonnan mukaan eniten on opettanut työ itse. Työ kysyy vahvaa luonnetta ja itsevarmuutta. Myös omat rajat on syytä tunnistaa ja pitää niistä kiinni.

”Kuulemme ja näemme työssämme monenlaista, ja joskus asiakkaat jakavat meille hyvin vaikeitakin asioita. On kuitenkin muistettava, että kaikkeen me emme voi vaikuttaa. On osattava huokaista syvään, ennen kuin siirtyy seuraavan asiakkaan luo”, Jonna kertoo.

Välillä asiakkaan kanssa piipahdetaan ulkoilun tai asioinnin päätteeksi vaikkapa kissakahvilaan.

Työyhteisön korvaamaton tuki

Intensiivisessä työssä tuki löytyy työyhteisöstä, esimiehestä ja työnohjauksesta – tukea saa aina, vaikka fyysisesti kollegoita nähdäänkin usein vain viikkopalavereissa.

”Työkaverit ovat se supervoima, millä haasteista selvitään. Jos on jokin asia jäänyt mieleen kaivelemaan ja on ollut vaikea päivä, puhelu kollegalle auttaa. Arvostan esimiestäni ja tykkään todella paljon työskennellä hänen kanssaan. Hän saa minut tuntemaan, että riitän ja olen työssäni hyvä.”

Jonna pitää tuetun asumisen kaltaista palvelua tärkeänä. Jonnan mukaan Yrjö ja Hanna Kodit on arvopohjaltaan juuri oikea ja sopivan kokoinen taho tarjoamaan tuetun asumisen kaltaista palvelua.

”Johto on kiinnostunut meistä ja sekä me että meidän asiakkaamme saamme vaikuttaa palveluun. Saamme asiakkailtamme erittäin hyvää palautetta, mikä on tietysti tärkein kiitos työstämme”, Jonna sanoo.

Vuohenojan palvelutalo Tampereella.

Yrjö ja Hanna Kotien tuetun asumisen palvelu Tampereella tarjoaa tukea ja ohjausta arkielämän asioiden hoitoon ja elämänhallintaan. Useimmiten tuen tarpeen taustalla on päihteet, mielenterveyden häiriöt tai muut arjessa pärjäämisen haasteet. Tuetussa asumisessa työskentelee tällä hetkellä kaksi kokoaikaista ja yksi osa-aikainen työntekijä. Tuetun asumisen tukikohta sijaitsee Yrjö ja Hanna Kotien Vuohenojan palvelutalon yhteydessä, mutta työntekijät tapaavat asiakkaita heidän kotonaan.

Tutustu Vuohenojan palvelutaloon
Tekstialueen taustamuoto.