Työpaikasta on tullut toinen koti

Ihanat työkaverit ja asukkaat, kiva työyhteisö ja vauhdikkaat päivät ovat Pirkko Laitiselle työssä parasta. Avoin ja myönteinen Pirkko rupattelee paljon ja on tottunut nostamaan pöydälle myös hiertäviä asioita.
Työpaikasta on tullut toinen koti - Pirkko Laitinen.

Kiireetön kuunteleminen, kohtaaminen, ohimennen koskettaminen, hartioiden hierominen, ihmisenä ihmiselle oleminen on minun tapani tehdä tätä työtä.

Pirkon työpaikka on järvenpääläinen Kirkkopihan palvelutalo, jossa asukkaat ovat ikäihmisiä ja eri ikäisiä vammaisia. Ikähaitari on suuri rikkaus Kirkkopihassa: tällä hetkellä nuorin asukas on 22 vuotta ja vanhin 101. Opiskelut, harrastukset, kerhot ja muut menot odottavat monia asukkaita päivittäin.

“Rikasta työtä, monipuolista olemista ja tekemistä työ täällä on, yksikään päivä ei ole samanlainen. On sitten aamu- tai iltavuoro, tänne on aina hyvä tulla töihin”, Pirkko hymyilee.

Pirkko on työskennellyt Yrjö ja Hanna Kodeilla Järvenpäässä viisitoista vuotta. Se on pitkä aika hoitoalalla, jossa vaihtuvuus on tyypillisesti suurta. Kirkkopihan palvelutalossa viihtyvät sekä asukkaat että työntekijät. Kirkkopihassa on työntekijöillä hyvä henki, ja sen aistivat asukkaatkin.

Pirkon mukaan mukaan asukkaat ovat herkkiä kysymään, mistä kiikastaa, jos jotakin tuntuu olevan pielessä.

“Yhteen aikaan meiltä lähti eri syistä, opiskelemaan ja muuten, useampi työntekijä lyhyen ajan sisällä. Yksi asukkaamme kysyi minulta, että mikä teillä on vikana, kun noin lähtee ihmisiä pois”, Pirkko kertoo.

Pirkon tulee mietittyä paljonkin, miten ottaa uusi työntekijä mukaan siten, että hänestä tulisi pitkäaikainen työkaveri. Pirkko on avoin uusille tuulille, joita uudet työntekijät mukanaan aina tuovat – sekä esimiehillä että uusilla hoitajilla on usein tuomisinaan jotakin uutta.

“Olen ollut täällä niin pitkään, että tästä on tullut paitsi minun työpaikkani myös minun toinen kotini. Silti otan avoimin sydämin ja silmin vastaan sekä uudet asukkaat että uudet kollegat.”

Aina asiakkaita varten

Talon konkari osaa tiivistää, missä on hyvän työyhteisön ja viihtyisän kodin ydin.

Hyvää syntyy sen tiedostamisesta, miksi olemme täällä.

Hoitajat ovat asukkaita varten. Pirkon mukaan tässä onnistuminen kysyy rohkeutta ja avarakatseisuutta.

“On osattava suhtautua erilaisiin ihmisiin ja työhön kunnioittavasti ja hyvällä asenteella. Meillä saa tehdä monenlaista työtä, ja jokainen oppii kyllä. Työyhteisö kantaa kaikissa tilanteissa.”

Kaikille työ Kirkkopihassa ei sovi: joku voi kokea, että on liian monenlaista, mutkikasta ja hämmentävääkin, kun asukkaina on eri ikäisiä ja vammaisia. Moni kuitenkin – myös työharjoittelussa olevat opiskelijat – pitää siitä, että Kirkkopihassa pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia töitä ja käyttämään vaikkapa erilaisia vammaisia auttavia apuvälineitä.

Työtä tehdään työpareina. Työparin kanssa työskennellessä huomaa usein, miten samoja asioita voi tehdä eri tavoin. Kuitenkin kaikilla on sama päämäärä, asukkaan hyvinvointi.

Pirkko muistuttaa, että hyvä yhteistyö on työn perusta. Yhdessä suunnitellaan ja tehdään: jokainen tukee toistaan, sanoo oman mielipiteensä ja antaa omaa ammattitaitoaan. Ja ottaa myös vastaan.

“Se onkin taitolaji, että osaa ottaa myös toisen näkemyksen vastaan. Vaikka joskus tuntuu että kyllä minä yksin tässä pärjään, on helpompi pohtia asiat halki yhdessä”, Pirkko sanoo.

Pirkko myöntää, että hän on kova jäämään suustaan kiinni – sehän on palvelutalon arjessa sekä hyvä että hieman haastava ominaisuus. Jos hän aistii, että asukas haluaa jutella ja kaipaa seuraa, hän jää kiireettömästi kuuntelemaan. Asukkaista tulee helposti läheisiä.

“Vaikka sama asia tulisi useampaan kertaan, minä kuuntelen ja juttelen. Sitten saankin juosta seuraavaan tehtävään”, Pirkko nauraa.

Pirkko Laitisen työpaikka on Kirkkopihan palvelutalo

Kirkkopihan palvelutalo on Yrjö ja Hanna Koti Järvenpäässä. Kirkkopihassa on palveluasuntoja ikäihmisille ja vammaisille.

Tutustu Kirkkopihan palvelutaloon
Tekstialueen taustamuoto.