Kestävää kau­pun­kia­su­mis­ta

Kestävää kaupunkiasumista - kuva Helsingin Charlottasta.

Fiksut neliöt, arkea helpottavat palvelut, yhteiskäyttöiset kulkuvälineet, asukkaiden yhteistilat ja viihtyisät piha-alueet viljelmineen ovat kestävää kaupunkiasumista jo nyt. Tulevaisuudessa ympäristöystävälliset valinnat ohjaavat asumista ja rakentamista yhä vahvemmin.

Omassa kodissa pitää voida halutessaan asua läpi koko elämän. Väljyys mahdollistaa kodin muuntumisen aina omaan arkeen sopivaksi, Yrjö ja Hanna -säätiön toimitusjohtaja Petri Kokkonen sanoo.

Kun tolkullisen kokoisiin, omalla parvekkeella varustettuihin asuntoihin yhdistetään talon tai korttelin yhteisiä kutsuvia tiloja, verstaita, varastotiloja jaettaville ja kiertäville tavaroille sekä monipuolisia arjen palveluita, lähestytään ajatusta yhteisöllisestä, kestävästä asumisesta.

”Kylä tekee paluun kaupunkiin. Elävä yhteisö, arjen kiertotalous, hiilineutraalius ja omavaraisuus ovat tulevaisuuden kaupunkiasumista”, visioi tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä.

Vihreitä valintoja ja iloa yhteisöstä

Kokkonen ja Rönkä uskovat, että kestävän arjen mahdollistava kaupunkikylä on tulevaisuudessa yhä useamman valinta. Tällainen asuminen edistää luonnon monimuotoisuutta ja hiilineutraalia kiertotaloutta.

Asukkaat innostuvat vaikkapa helposti varausjärjestelmästä varattavasta taakkapyörästä, sähköpotkulaudasta tai -pyörästä, perhejuhliin muuntuvista yhteisistä olohuoneista keittiöineen ja kortteliviljelmistä. Asukaskoordinaattori toimii yhteisön aktiivisena tuupparina.

Yrjö ja Hanna -säätiön ja Röngän ajatukset tulevaisuuden asumisesta kohtaavat Jyväskylään rakennettavassa Kuokkalan Kalonissa, Jyväskylän Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajassa. Säätiön rakennuttama Kalon edustaa tuoreinta ajattelua Suomessa ja kansainvälisestikin.

Kalonin kestävät ratkaisut tarkoittavat esimerkiksi materiaalina hiilineutraalia puuta, matalahiilisiä, kierrätettäviä ja terveellisiä rakennusmateriaaleja, häviävän pientä määrää jätettä, energiatehokasta tekniikkaa, uusimpia digitaalisia innovaatioita sekä suomalaista työtä.

”Kestävästi rakennetuissa kortteleissa ja taloissa pitää voida myös asua kestävästi ja tehdä arjessa ympäristöä kunnioittavia valintoja. Myös tämän mahdollistaminen on rakennuttajan vastuulla”, Kokkonen muistuttaa.