Juttukaverit ovat arjen ilo Yrjö ja Hanna Kodissa

Juttukaverit ovat arjen ilo Yrjö ja Hanna Kodissa.

Gun Spoof muutti miehensä Simon kanssa Hanna-kotiin, kun Simo sairastui muistisairauteen ja tulevaisuudesta heräsi huoli. Nyt tuntuu turvalliselta, että lähellä on monia ihmisiä ja tarvittaessa apua ja tukea.

Toimin mieheni Simon omaishoitajana, se on vielä mahdollista, vaikka polveni ovat huonot. Meillä oli tietysti iso huoli, että jos minulle sattuu jotakin. Meillä ei ole turvaverkkoa lähellä. Täällä Hanna-kodissa voimme asua turvallisesti kaksiossa. Kakkoskerroksen ryhmäkotiin Merikukkaan on lyhyt matka, jos vointi sitä vaatii, 83-vuotias Gun sanoo.

Muutto tuntui oikealta, vaikka ei helppoa ollutkaan. Gun pystyi vielä itse käymään tavarat läpi ja hoitamaan muuton.

Asuin Malminkartanossa neljäkymmentä vuotta, ja vaikka lähtö sieltä oli haikea, olen kotiutunut uusille kulmille hyvin. Pystymme Simon kanssa vielä hyvin liikkumaan, teemme yhdessä retkiä ja olemme opetelleet tuntemaan ympäristöä täällä Vuosaaressa, Gun kertoo.

Kun annat niin saat

Hanna-kodin yhteisö avautui Gunille ja Simolle heti muuton jälkeen. Gun on ottanut asukkaiden keskuudessa aktiivisen roolin – touhu käy luontevasti ja voimia vielä riittää.

Haluan olla itse mukana ja toimia täällä Hanna-kodissa. Kun tekee asioita yhteisen hyvän eteen, siitä saa paljon. Ja kun olet itse ystävä, sinua kohdellaan sen mukaisesti ja saat ystäviä!

Juttukaveri löytyy talossa helposti. Välillä Gunin oven taakse ilmestyy naapuri ja ystävä puhelin kourassa: kun viesti ei lähde tai ei löydy yhteystietoa, Gun yrittää aina auttaa.

Käytän ahkerasti nettiä ja olen mukana somessa, ja aika hyvin osaan auttaa toisia vaikkapa puhelinten kanssa. On iso ilo itsellenikin, kun voin olla avuksi. Hoitajille voin aina sitten ohjata eteenpäin, jos en osaa. Monelle tällainen arkinen apu on tärkeää ja tuo turvaa, Gun sanoo.

Tärkeä kahvihetki yhdistää asukkaat

Ikäihmisten pärjääminen ja monia vaivaava yksinäisyys mietityttää Gunia. Hanna-kodissa on useita toimeliaita asukkaita, jotka järjestävät aktiivisesti yhteistä ohjelmaa kaikille.

Yhteiset hetket houkuttelevat asukkaita mukaan. Vaikka vain istumaan ja katselemaan – se riittää.

Kahvihetki on monelle päivän kohokohta

Hanna-kodissa asuu kiva porukka. Asukkaat tulevat nykyään usein omista kodeistaan ulos talon yhteisiin tiloihin, se on virkistävää ja kivaa kaikille.

Asukkaat kahvittelevat joka päivä yhdessä, kun kahvi katetaan yhdessä tarjolle saliin. Virkeimmät ja jaksavimmat laittavat kahvin tulemaan, kattavat kupit. Näin pitkästi toistakymmentä asukasta kokoontuu yhteen.

Hanna-koti

Hanna-koti on Yrjö ja Hanna Koti Helsingin Vuosaaressa. Hanna-kodissa on lähes 40 eri kokoista palveluasuntoa, joissa asukkaat asuvat itsenäisesti – apua toki saa aina tarvitessaan. Toisen kerroksen ryhmäkoti Merikukka tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa sitä tarvitseville ikäihmisille.

Lue lisää Hanna-kodista
Tekstialueen taustamuoto.