Kalonin Iida, Jyväskylä

Jyväskylän Kuokkalaan rakennettava puukerrostalokortteli tulee olemaan suunnannäyttäjä niin ekologisuudessaan kuin yhteisöllisyydessäänkin.

Kalonin Iida on Kalonin asumisoikeustalo aivan Kuokkalan arkipalveluiden läheisyydessä. Iidan kodeissa elät vaivatonta arkea yksin, kaksin tai perheen kanssa. Yhteisöllinen kortteli, hyvät kulkuyhteydet ja läheinen luonto ainutlaatuisessa miljöössä luovat Iidan asumisoikeusasunnoista  koteja, jotka ovat viihtyisiä ja toimivia. Iidassa on yhteensä 18 asumisoikeusasuntoa.

Iida on osa arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelemaa viiden puukerrostalon korttelikokonaisuutta, Kalonia. Kalonin asunnot on suunniteltu siten, että ne mukautuvat niin lapsiperheiden kuin ikääntyvien ihmisten tarpeisiin. Korttelin ja sen kotien suunnittelussa on panostettu asumisen turvallisuutta lisääviin elementteihin, asuntojen muunneltavuuteen, esteettömyyteen ja yhteisöllisyyteen. Samoin on huomioitu toimivat tilaratkaisut, liikkumisen helppous sekä ulkoiluun houkutteleva pihapiiri.

Kalon-korttelin suunnittelun lähtökohtana on ollut yhteisöllisyys. Toimivat yhteistilat mahdollistavat asukkaille yhteisöllistä toimintaa, jokaisen asukkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen. Korttelin oma asukaskoordinaattori on tukena arjen asioissa ja yhteisissä tekemisissä. Yhteistilat mahdollistavat paljon. Yhteiskeittiö, asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhteinen olohuone, pesula sekä saunatilat mahdollistavat sen, että kenenkään ei tarvitse olla yksin. Sähköntuotantoon ja jakoon liittyvät yhteisölliset ratkaisut sekä yhteiskäyttöauot helpottavat arkea ja Kuokkalan arkipalvelut sijaitsevat kulman takana.

Rakennukset toteutetaan esivalmistettuna puurakentamisena ja rakentamisesta vastaa JVR-Rakenne Oy.

Korttelin rakentaminen on alkanut loppuvuodesta 2022 ja arvioitu valmistuminen on lokakuu 2024. Asoasuntojen ensimmäinen haku oli 7.11.-21.11.2023.  Seniorivuokra-asunnot tulevat hakuun näillä näkymin keväällä 2024. Asuntotoiveet on mahdollista laittaa hakemuksen viimeisellä sivuolla olevaan kohtaan ”muut huomiot”.

Koteja erilaisiin asumistarpeisiin

Kuokkalan Kaloniin tulee kaikkiaan 165 asuntoa: asumisoikeusasuntoja, seniorivuokra-asuntoja sekä omistusasuntoja. Senioreille suunnatuista asunnoista osa on suunniteltu erityisesti muistioireisia ajatellen, uudenlaisena asumismuotona muistioireisille. Tavoitteena on, että muistioireinen voi asua kohteessa ilman, että asunto on hoivakotityyppinen ratkaisu.

 

Selaa esitettä:

Yhteystiedot

Syöttäjänkatu 6, 40520 Jyväskylä

Kiinnostaako asumisoikeusasunnon vaihto sisäisesti?

Kuokkalan Kalonista

Pintaa syvempää kauneutta

Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön nimi juontaa juurensa antiikin Kreikkaan; nimi tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta.

Kohtaamisen arkkitehtuuria

Kalonin suunnittelussa on mietitty erityisesti sitä, miten ihmiset liikkuvat ja miten he pystyvät luontevasti kohtaamaan, mikä puolestaan helpottaa tutustumista naapureihin ja yhteisöllisyyden muodostumista. Kaikki rakentuu yhteisen pihan ympärille ja ympäristönkin asukkaat voivat osallistua yhteisön arkeen pihan kautta. Korttelin yhteisistä tiloista löytyy mm. asukkaiden yhteiskeittiö, sauna ja pesula. Posti jaetaan yhteistilojen yhteyteen sijoitettuihin postilaatikoihin, jolloin postia noutaessa syntyy luontevia kohtaamisia asukkaiden kesken. Yhteiskeittiöön voi piipahtaa kahville tai juttusille sillä aikaa kun pyykit peseytyvät pesulan tehokkaissa pyykkikoneissa. Tavoitteena on myös erilaisten tavaroiden yhteiskäyttö; kaikkien ei tarvitse omistaa harvoin käytettäviä tavaroita, vaan niitä voi käydä lainaamassa vaikkapa yhteisestä työkalulainaamosta.

Kalonin asunnot suunnitellaan muuntojoustaviksi, erilaisiin elämäntilanteisiin muuntautuviksi. Esteettömät tilat soveltuvat hyvin niin ikäihmisille kuin vaikkapa lapsiperheillekin ja tilaviin hisseihin mahtuu paremmin niin apuvälineiden kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Vihreitä ratkaisuja

Kaloniin haluttiin nimenomaan puukerrostalokortteli, koska vähäpäästöinen ja hiilidioksidia sitova puurakentaminen on ilmastoystävällinen ratkaisu. Lisäksi Kalon täydentää arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan jo olemassa olevaa kokonaisuutta Kuokkalassa, puukirkkoa sekä puukerrostalokokonaisuutta Puukuokkaa. Korttelin talot rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka ovat kokonaan puuta. Näin puu toimii koko elinkaarensa ajan hiilinieluna luovuttaen happea takaisin ilmakehään.

Kalonin taloihin sähköä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista, ja asunnot tulevat lämpenemään maalämmöllä. Tulevat asukkaat pystyvät seuraamaan omaa energiankulutustaan reaaliajassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ajankohtaista tietoa nykyisistä ja tulevista kohteistamme.

Tilaa uutiskirjeemme