Kalonin Alma ja Liina, Jyväskylä

Jyväskylän Kuokkalaan rakennettava puukerrostalokortteli tulee olemaan suunnannäyttäjä niin ekologisuudessaan kuin yhteisöllisyydessäänkin.

Kalonin Alma ja Liina ovat Kalonin seniorivuokratalot aivan Kuokkalan arkipalveluiden läheisyydessä. Kalonin yhteisöllinen kortteli, hyvät kulkuyhteydet ja läheinen luonto ainutlaatuisessa miljöössä luovat Alman ja Liinan asunnoista koteja, jotka ovat viihtyisiä ja toimivia. Almassa on yhteensä 28 asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Asunnot ovat kooltaan 35,0 – 64,5 m2. Liinassa asuntoja on puolestaan 41. Liinan asunnot ovat myös yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, jotka ovat kooltaan 35,0-55,0 m2.

Kalonin Alma ja Liina ovat osa arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelemaa viiden puukerrostalon korttelikokonaisuutta, Kalonia. Kalonin asunnot on suunniteltu siten, että ne mukautuvat niin lapsiperheiden kuin ikääntyvien ihmisten tarpeisiin. Korttelin ja sen kotien suunnittelussa on panostettu asumisen turvallisuutta lisääviin elementteihin, asuntojen muunneltavuuteen, esteettömyyteen ja yhteisöllisyyteen. Samoin on huomioitu toimivat tilaratkaisut, liikkumisen helppous sekä ulkoiluun houkutteleva pihapiiri. Kaloniin tulee kaikkiaan 166 asuntoa, joista 122 on Yrjö ja Hanna Kotien: asumisoikeusasuntoja ja seniorivuokra-asuntoja.

Kalon-korttelin suunnittelun lähtökohtana on ollut yhteisöllisyys. Toimivat yhteistilat mahdollistavat asukkaille yhteisöllistä toimintaa, jokaisen asukkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen. Korttelin oma asukaskoordinaattori on tukena arjen asioissa ja yhteisissä tekemisissä. Yhteistilat mahdollistavat paljon. Yhteiskeittiö, asukkaiden käyttöön tarkoitettu yhteinen olohuone, pesula sekä saunatilat mahdollistavat sen, että kenenkään ei tarvitse olla yksin. Sähköntuotantoon ja jakoon liittyvät yhteisölliset ratkaisut sekä yhteiskäyttöauot helpottavat arkea ja Kuokkalan arkipalvelut sijaitsevat kulman takana.

Rakennukset toteutetaan esivalmistettuna puurakentamisena ja rakentamisesta vastaa JVR-Rakenne Oy.

Korttelin rakentaminen on alkanut loppuvuodesta 2022 ja arvioitu valmistuminen on lokakuussa 2024.

Asuntojen vuokraus alkaa näillä näkymin kevään/kesän 2024 aikana, jolloin julkaisemme esitteen ja hinnaston.

 

Yhteystiedot

Syöttäjänkatu 6, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan Kalonista

Pintaa syvempää kauneutta

Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön nimi juontaa juurensa antiikin Kreikkaan; nimi tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta.

Kohtaamisen arkkitehtuuria

Kalonin suunnittelussa on mietitty erityisesti sitä, miten ihmiset liikkuvat ja miten he pystyvät luontevasti kohtaamaan, mikä puolestaan helpottaa tutustumista naapureihin ja yhteisöllisyyden muodostumista. Kaikki rakentuu yhteisen pihan ympärille ja ympäristönkin asukkaat voivat osallistua yhteisön arkeen pihan kautta. Korttelin yhteisistä tiloista löytyy mm. asukkaiden yhteiskeittiö, sauna ja pesula. Posti jaetaan yhteistilojen yhteyteen sijoitettuihin postilaatikoihin, jolloin postia noutaessa syntyy luontevia kohtaamisia asukkaiden kesken. Yhteiskeittiöön voi piipahtaa kahville tai juttusille sillä aikaa kun pyykit peseytyvät pesulan tehokkaissa pyykkikoneissa. Tavoitteena on myös erilaisten tavaroiden yhteiskäyttö; kaikkien ei tarvitse omistaa harvoin käytettäviä tavaroita, vaan niitä voi käydä lainaamassa vaikkapa yhteisestä työkalulainaamosta.

Kalonin asunnot suunnitellaan muuntojoustaviksi, erilaisiin elämäntilanteisiin muuntautuviksi. Esteettömät tilat soveltuvat hyvin niin ikäihmisille kuin vaikkapa lapsiperheillekin ja tilaviin hisseihin mahtuu paremmin niin apuvälineiden kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Vihreitä ratkaisuja

Kaloniin haluttiin nimenomaan puukerrostalokortteli, koska vähäpäästöinen ja hiilidioksidia sitova puurakentaminen on ilmastoystävällinen ratkaisu. Lisäksi Kalon täydentää arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan jo olemassa olevaa kokonaisuutta Kuokkalassa, puukirkkoa sekä puukerrostalokokonaisuutta Puukuokkaa. Korttelin talot rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka ovat kokonaan puuta. Näin puu toimii koko elinkaarensa ajan hiilinieluna luovuttaen happea takaisin ilmakehään.

Kalonin taloihin sähköä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista, ja asunnot tulevat lämpenemään maalämmöllä. Tulevat asukkaat pystyvät seuraamaan omaa energiankulutustaan reaaliajassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ajankohtaista tietoa nykyisistä ja tulevista kohteistamme.

Tilaa uutiskirjeemme