Kalonin Maija, Jyväskylä

Jyväskylän Kuokkalaan rakennettava puukerrostalokortteli tulee olemaan suunnannäyttäjä niin ekologisuudessaan kuin yhteisöllisyydessäänkin.

Kalonin Maija on Kalonin seniorivuokrakohde aivan Kuokkalan arkipalveluiden läheisyydessä. Kalonin yhteisöllinen kortteli, hyvät kulkuyhteydet ja läheinen luonto ainutlaatuisessa miljöössä luovat Maijan asunnoista koteja, jotka ovat viihtyisiä ja toimivia. Maijassa on yhteensä 35 asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Asunnot ovat kooltaan 35,0 – 58,0 m2. Maijan vuokra-asunnot on suunniteltu erityisesti muistioireisia ajatellen.

Kalonin Maijan kodeissa muistioireinen ihminen voi elää tavallista elämää omaehtoisesti mahdollisimman pitkään. Asuinratkaisu on toteutettu niin, että se luo muistioireiselle asukkaalle turvallisen asuinympäristön, joka on helposti ymmärrettävä. Muistiasuminen tarkoittaa asumisen suunnittelussa sitä, että asuinympäristö on helposti hahmotettava, valaistus on riittävä ja rakennettu ympäristö, kulkureitit sekä hahmotettavuus ohjaavat kulkemaan paikasta toiseen. Talo on ensimmäinen muistioireisten tavallista asumista tukeva asuintalo Suomessa.

Kalonin Maija on osa arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelemaa viiden puukerrostalon korttelikokonaisuutta, Kalonia. Kalonin asunnot on suunniteltu siten, että ne mukautuvat niin lapsiperheiden kuin ikääntyvien ihmisten tarpeisiin. Korttelin ja sen kotien suunnittelussa on panostettu asumisen turvallisuutta lisääviin elementteihin, asuntojen muunneltavuuteen, esteettömyyteen ja yhteisöllisyyteen. Samoin on huomioitu toimivat tilaratkaisut, liikkumisen helppous sekä ulkoiluun houkutteleva pihapiiri. Kaloniin tulee kaikkiaan 166 asuntoa, joista 122 on Yrjö ja Hanna Kotien: asumisoikeusasuntoja ja seniorivuokra-asuntoja.

Rakennukset toteutetaan esivalmistettuna puurakentamisena ja rakentamisesta vastaa JVR-Rakenne Oy.

Korttelin rakentaminen on alkanut loppuvuodesta 2022 ja arvioitu valmistuminen on lokakuussa 2024. Maijan asunnot tulevat hakuun näillä näkymin keväällä / kesällä 2024. Esite ja hinnasto julkaistaan kevään 2024 aikana.

 

Yhteystiedot

Syöttäjänkatu 6, 40520 Jyväskylä

Kuokkalan Kalonista

Pintaa syvempää kauneutta

Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön nimi juontaa juurensa antiikin Kreikkaan; nimi tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta.

Kohtaamisen arkkitehtuuria

Kalonin suunnittelussa on mietitty erityisesti sitä, miten ihmiset liikkuvat ja miten he pystyvät luontevasti kohtaamaan, mikä puolestaan helpottaa tutustumista naapureihin ja yhteisöllisyyden muodostumista. Kaikki rakentuu yhteisen pihan ympärille ja ympäristönkin asukkaat voivat osallistua yhteisön arkeen pihan kautta. Korttelin yhteisistä tiloista löytyy mm. asukkaiden yhteiskeittiö, sauna ja pesula. Posti jaetaan yhteistilojen yhteyteen sijoitettuihin postilaatikoihin, jolloin postia noutaessa syntyy luontevia kohtaamisia asukkaiden kesken. Yhteiskeittiöön voi piipahtaa kahville tai juttusille sillä aikaa kun pyykit peseytyvät pesulan tehokkaissa pyykkikoneissa. Tavoitteena on myös erilaisten tavaroiden yhteiskäyttö; kaikkien ei tarvitse omistaa harvoin käytettäviä tavaroita, vaan niitä voi käydä lainaamassa vaikkapa yhteisestä työkalulainaamosta.

Kalonin asunnot suunnitellaan muuntojoustaviksi, erilaisiin elämäntilanteisiin muuntautuviksi. Esteettömät tilat soveltuvat hyvin niin ikäihmisille kuin vaikkapa lapsiperheillekin ja tilaviin hisseihin mahtuu paremmin niin apuvälineiden kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Vihreitä ratkaisuja

Kaloniin haluttiin nimenomaan puukerrostalokortteli, koska vähäpäästöinen ja hiilidioksidia sitova puurakentaminen on ilmastoystävällinen ratkaisu. Lisäksi Kalon täydentää arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan jo olemassa olevaa kokonaisuutta Kuokkalassa, puukirkkoa sekä puukerrostalokokonaisuutta Puukuokkaa. Korttelin talot rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka ovat kokonaan puuta. Näin puu toimii koko elinkaarensa ajan hiilinieluna luovuttaen happea takaisin ilmakehään.

Kalonin taloihin sähköä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista, ja asunnot tulevat lämpenemään maalämmöllä. Tulevat asukkaat pystyvät seuraamaan omaa energiankulutustaan reaaliajassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ajankohtaista tietoa nykyisistä ja tulevista kohteistamme.

Tilaa uutiskirjeemme