Kalonin Iida, Jyväskylä

Jyväskylän Kuokkalaan rakennettava puukerrostalokortteli tulee olemaan suunnannäyttäjä niin ekologisuudessaan kuin yhteisöllisyydessäänkin.

Pintaa syvempää kauneutta

Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön nimi juontaa juurensa antiikin Kreikkaan; nimi tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta. Toteutamme arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnitteleman viiden puukerrostalon kokonaisuuden Jyväskylän Kuokkalaan, puukirkon ja Puukuokan kerrostalojen viereen. Rakennukset toteutetaan esivalmistettuna puurakentamisena ja rakentamisesta vastaa JVR-Rakenne Oy.

Kohtaamisen arkkitehtuuria

Kalonin suunnittelussa on mietitty erityisesti sitä, miten ihmiset liikkuvat ja miten he pystyvät luontevasti kohtaamaan, mikä puolestaan helpottaa tutustumista naapureihin ja yhteisöllisyyden muodostumista. Kaikki rakentuu yhteisen pihan ympärille ja ympäristönkin asukkaat voivat osallistua yhteisön arkeen pihan kautta. Korttelin yhteisistä tiloista löytyy mm. asukkaiden yhteiskeittiö, sauna ja pesula. Posti jaetaan yhteistilojen yhteyteen sijoitettuihin postilaatikoihin, jolloin postia noutaessa syntyy luontevia kohtaamisia asukkaiden kesken. Yhteiskeittiöön voi piipahtaa kahville tai juttusille sillä aikaa kun pyykit peseytyvät pesulan tehokkaissa pyykkikoneissa. Tavoitteena on myös erilaisten tavaroiden yhteiskäyttö; kaikkien ei tarvitse omistaa harvoin käytettäviä tavaroita, vaan niitä voi käydä lainaamassa vaikkapa yhteisestä työkalulainaamosta.

Kalonin asunnot suunnitellaan muuntojoustaviksi, erilaisiin elämäntilanteisiin muuntautuviksi. Esteettömät tilat soveltuvat hyvin niin ikäihmisille kuin vaikkapa lapsiperheillekin ja tilaviin hisseihin mahtuu paremmin niin apuvälineiden kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Vihreitä ratkaisuja

Kaloniin haluttiin nimenomaan puukerrostalokortteli, koska vähäpäästöinen ja hiilidioksidia sitova puurakentaminen on ilmastoystävällinen ratkaisu. Lisäksi Kalon täydentää arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan jo olemassa olevaa kokonaisuutta Kuokkalassa, puukirkkoa sekä puukerrostalokokonaisuutta Puukuokkaa. Korttelin talot rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka ovat kokonaan puuta. Näin puu toimii koko elinkaarensa ajan hiilinieluna luovuttaen happea takaisin ilmakehään.

Kalonin taloihin sähköä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista, ja asunnot tulevat lämpenemään maalämmöllä. Tulevat asukkaat pystyvät seuraamaan omaa energiankulutustaan reaaliajassa.

Koteja erilaisiin asumistarpeisiin

Kuuokkalan Kaloniin tulee kaikkiaan 165 asuntoa: asumisoikeusasuntoja, seniorivuokra-asuntoja sekä omistusasuntoja. Senioreille suunnatuista asunnoista osa on suunniteltu erityisesti muistisairaita ajatellen, uudenlaisena asumismuotona muistisairaille. Tavoitteena on, että muistisairas voi asua kohteessa ilman, että asunto on hoivakotityyppinen ratkaisu.

Korttelin rakentaminen on alkanut loppuvuodesta 2022 ja arvioitu valmistuminen on lokakuu 2024. Asoasuntojen ensimmäinen haku on 7.11.-21.11.2023.  Seniorivuokra-asunnot tulevat hakuun näillä näkymin keväällä 2024. Asuntotoiveet on mahdollista laittaa hakemuksen viimeisellä sivuolla olevaan kohtaan ”muut huomiot”.

 

Selaa esitettä:

Yhteystiedot

Syöttäjänkatu 6, 40520 Jyväskylä

Kiinnostaako asumisoikeusasunnon vaihto sisäisesti?