Yh­tei­söl­li­nen asuminen – naapuriapua ja yhteisen tekemisen iloa

Yhteisöllistä asumista senioriasuntolassa.

Yhteisöllinen asuminen ja yhteisöllisyys puhuttelee tänä päivänä monia ikään katsomatta. Asuinyhteisö on luonteva osa elämänpiiriä, ja yhteisöllisestä asumisesta onkin tullut kysytty kaupunkiasumisen muoto.

Yhteisöllisellä asumisella tarkoitetaan asumisen mallia, jossa naapuriapu, toisista huolehtiminen ja osaamisen jakaminen, ystävyyssuhteet ja yhteiset puuhat ovat luontevaa, asukkaista lähtevää yhteistä tekemistä. Yhteisössä oma koti antaa oman tilan ja rauhaa, ja kaikkien käytössä olevat yhteiset tilat puolestaan mahdollistavat osallistumisen yhteisön toimintaan.

Oma naapurusto ja yhteisöllinen asuminen merkitsee parhaimmillaan hyvää seuraa ja ystäviä, mielekästä tekemistä, naapuriapua ja vahvaa joukkoon kuulumisen ja turvallisuuden tunnetta.

Myös tilat voivat olla elämys!

Yhteisöllisyys ei synny itsestään, vaan se kysyy hieman tuuppausta.

Olemme havainneet, että tiloilla on iso merkitys yhteisön syntymiseen ja toimintaan. Siksi tilojen arkkitehtuuria ja toiminnallisuutta kehitetään ja ideoidaan jatkuvasti – asukkaiden kanssa yhdessä, toimitusjohtaja Petri Kokkonen Yrjö ja Hanna Kodeista kertoo.

Toimivissa yhteisissä tiloissa on rauhallisia nurkkauksia omille ja yhteisille arkisille puuhille ja luontevia tiloja kohdata ja istahtaa vaikkapa kahvikupin ääreen. Tuore arkkitehtuuri ja asukkaiden toiveisiin ja tarpeisiin mukautuvat tilat luovat yhteisöllisyyttä.

Yhteinen kuntosali, viihtyisä saunaosasto ja olohuone, televisio sekä inspiroivat piha-alueet vaikkapa kaupunkiviljelmineen yhdistävät ihmisiä kuin vaivihkaa.

Yhteisen tekemisen iloa

Yrjö ja Hanna Kotien yhteisöllisen asumisen malli sopii sekä kaikenikäisille suunnattuihin kaupunkikortteleihin ja -taloihin että ikääntyville suunnattuihin palvelutaloihin.

Siilinjärvellä sijaitseva Akuliina on mainio esimerkki avoimesta yhteisöstä, johon ovat asukkaiden lisäksi tervetulleita kaikki siilinjärveläiset. Yhteiset lounashetket ravintolassa, bingo, tietovisailut, yhteiset tapahtumat, kulttuuririennot ja retket kutsuvat yhteisen tekemisen äärelle sekä asukkaat että naapuruston väen.

Myös kodin läheltä löytyvät peruspalvelut sekä kotiin tilattavat, eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa elävien arkea helpottavat palvelut sekä hoivapalvelut ovat osa kaikkia Yrjö ja Hanna Koteja.

Kohtaamiset, yhteisistä hetkistä syntyvä ilo ja arjen elämykset yhdistävät Yrjö ja Hanna Koteja.

Tämä Akuliinan yhteisö on parasta mitä voi olla!

Salme Räsänen on asunut Akuliinassa Siilinjärvellä kolmisen vuotta. Aiemmin Salme asui syrjemmällä, ja asioille lähtiessä piti tilata invataksi. Nyt asiointi on helppoa, kun hän pääsee sähköpyörätuolilla itse keskustaan. Akuliinassa Salme iloitsee hyvästä ja yhteisöllisestä ilmapiiristä. Lue, mitä Salme kertoo arjestaan Akuliinan palvelukeskuksessa!

 

“Täällä on hyvä ilmapiiri ja paljon toimintaa ja tekemistä. Jokainen auttaa täällä Akuliinassa toisia, miten osaa. Minulla on tietotekniikan taito tallella, joten voin olla avuksi toisille. Jos talossa tulee hiljainen hetki, tullaan sanomaan, että laita Salme se juutuupi soimaan. Löydän YouTubesta musiikkia asukkaiden toiveiden mukaan.

Kerron ja kehun itseäni sen verran, että oma tehtäväni on myös laittaa kirkkolinja auki keskusradioon sunnuntaisin. Meistä on mukava istua ja kuunnella jumalanpalvelus nojatuoleissa kotona, näin säästyy myös pukemisen vaiva.

Jos joku leipoo, hän koputtaa naapurinkin oveen, että kelpaako. Omassa kodissa on omaa rauhaa, mutta juttuseuraa löytyy heti, kun lähtee omasta ovesta ulos. Maailmaa parannetaan ja maailmanmenoa seurataan yhdessä.

Olen hurahtanut palapelien kokoamiseen, ja siihen puuhaan talosta löytyy sähköpöytä. Minusta on kiva osallistua kaikkeen toimintaan. Erityisesti tietovisailuihin osallistun aina ja niistä tykkään, oon niissä aika haka!”

 

Etsitkö itsellesi tai läheisellesi kotia? Lue lisää:

 

Rakennutamme yhteisöllisiä Yrjö ja Hanna Koteja yhteistyössä kuntien kanssa. Lue lisää!