Yrjö ja Hanna Kodit Kun­ta­mark­ki­noil­la: Uusia in­no­vaa­tioi­ta kau­pun­kia­su­mi­seen

Kohtuuhintaista asumista, sopivasti yhteisöllisyyttä, omaa rauhaa sekä vaivatonta arkea, jota tukevat erilaiset kotiin tilattavat palvelut, peruspalvelut lähellä kotiovea ja vaikkapa kulkuvälineiden yhteiskäyttö – tämän päivän kaupunkiasumiseen kohdistuu paljon odotuksia. Asuntoreformi 2018 -kilpailun jyväskyläläinen voittajatyö Kalon kerryttää uusia ratkaisuja ja innovaatioita kaupunkiasumiseen, kun mittava hanke käynnistyy Yrjö ja Hanna Kotien ja hankekumppanien yhteistyönä.

”Cohousing tai coliving ovat kaupunkiasumisen keskeisiä termejä. Asumisen monisukupolvisuus ja yhteisöllisyys tukevat ihmisen hyvinvointia monin tavoin. Yhteisöllisen asumisen kulttuuri ei kuitenkaan toteudu itsekseen, vaan sitä tukemaan tarvitaan paitsi inspiroivia yhteisiä tiloja myös koordinointia ja ohjaamista”, toimitusjohtaja Petri Kokkonen Yrjö ja Hanna Kodeilta sanoo.

Yhteisöllistä ja sukupolvet yhdistävää asumista pohditaan eri näkökulmista Jyväskylän Kuokkalaan nousevassa Kalonissa. Kalon on kunnianhimoinen rakennushanke, jossa kehitetään ja toteutetaan Asuntoreformi 2018 -kilpailussa ideoitua yhteisöllistä kaupunkiasumista, toimintaa tukevaa arkkitehtuuria ja ilmastoomme sopivaa kaupunkielämää. Yhdessä paikallisten asukkaiden ja toimijoiden kanssa ideoitava yhteistila- ja liiketilakonsepti palvelee naapurustoon ja laajemmalle ympäröivään kaupunkiin ulottuvaa yhteisöä.

Hiilineutraalia ja vastuullista rakentamista

Kalon on upea tilaisuus tutkia ja rakentaa täysin uutta, rohkeaa kaupunkiasumista, joka kiinnostaa myös kansainvälisesti. Teollinen puurakentaminen on keskeinen osa hanketta: reformin hengessä rakennetaan puusta ja muista luonnollisista materiaaleista moderneja, kestäviä, turvallisia ja terveellisiä tiloja.

Kokkonen pitää tärkeänä, että ilmastokuormituksen vähentämiseen kiinnitetään rakentamisessa erityistä huomiota.

Kalonin hankkeessa massiivipuurakenteet, energiatehokkaat talotekniikkaratkaisut, uusiutuvan energian hyödyntäminen, luonnonmateriaalien käyttö ja esimerkiksi asukkaiden yhteiskäyttöiset kulkuvälineet ovat esimerkkejä vastuullisesta rakentamisesta ja asumisesta.

Erilaisia omistus- ja hallintamuotoja samaan kortteliin

Jyväskylän kaupunki odottaa Kalonin toteuttajilta myös uudenlaisia rahoitus- ja omistusmalleja. Yrjö ja Hanna Kodit ja Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso tuovat hankkeeseen osaamista erilaisista asumisen omistus- ja hallintamuodoista.

”Samassa korttelissa voisi olla vaikkapa kohtuuhintaisia ARA-tuotantona rakennettavia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja tai esimerkiksi korkotukilainalla rahoitettavia, omaksi lunastettavia asuntoja. Kalonin hankkeessa voidaan ottaa esille joitakin uusiakin ratkaisuja”, Kokkonen uumoilee.

Kalon tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta – Kalon yhdistääkin aivan uudella tavalla asukaslähtöistä suunnittelua ja rakennusalan asiantuntijuutta.

Jyväskylän kaupunki valitsi arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelemalle Kalon-ehdotukselle toteuttajakumppaniksi Yrjö ja Hanna -säätiö sr:n, Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jason ja JVR-Rakenne Oy:n muodostaman konsortion. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Jwood Ky, Rönkä Consulting Oy, Insinööritoimisto Vesitaito Oy, Ecopal Oy ja Terrasolid. Konsortio osallistuu monikumppanuuskaavoitukseen ja tontin toteuttamiseen Collaboratorion suunnitelmassa esittämien periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti.

Kuva: Arkkitehtitoimisto Collaboratorio

Oletko tulossa Kuntamarkkinoille syyskuussa?

Kuntamarkkinat 11. - 12.9.2019.Piipahda juttelemaan erilaisten asukkaiden tarpeisiin sopivista asumisratkaisuista Kuntatalon toiseen kerrokseen osastollemme 2.09. Toimimme yhteiskunnallisen yrityksen periaattein, ja yleishyödyllisenä toimijana kannamme vastuuta suomalaisten asumisesta ja sen kehittämisestä. Kuntamarkkinoilla nähdään!