Kalonin Maija, Jyväskylä

Kalon-kortteli Jyväskylän Kuokkalassa on suunnannäyttäjä niin ekologisuudessaan kuin yhteisöllisyydessäänkin.

Kalonin Maija on Kalonin seniorivuokrakohde aivan Kuokkalan arkipalveluiden läheisyydessä. Kalonin yhteisöllinen kortteli, hyvät kulkuyhteydet ja läheinen luonto ainutlaatuisessa miljöössä luovat Maijan asunnoista koteja, jotka ovat viihtyisiä ja toimivia. Maijassa on yhteensä 35 asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Asunnot ovat kooltaan 35,0 – 58,0 m2.

Kalonin Maijan asunnot ovat tavallisia esteettömiä vuokra-asuntoja, joissa on huomioitu myös muistioireiset. Asuinratkaisu on toteutettu niin, että se luo asukkaalle turvallisen asuinympäristön, joka on helposti ymmärrettävä ja ohjaa asukasta päivän askareissa. Keskeisiä asumiseen liittyviä huomioituja asioita Maijassa ovat hahmotettavuus ja käytetty värimaailma. Niiden avulla on luotu selkeitä ja ymmärrettäviä tiloja ja kutsuvia, ohjaavia kulkureittejä. Valaistus kohdentuu kodin keskeisiin tiloihin, ja häikäisyvaikutukset on minimoitu. Värit ja materiaalit on valittu niin, että ne tukevat hahmottamista eivätkä aiheuta hämmennystä tai lisää kaatumisvaaraa.

Kalonin Maija on osa arkkitehtitoimisto Collaboratorion suunnittelemaa viiden puukerrostalon korttelikokonaisuutta, Kalonia. Kalonin asunnot on suunniteltu siten, että ne mukautuvat niin lapsiperheiden kuin ikääntyvien ihmisten tarpeisiin. Korttelin ja sen kotien suunnittelussa on panostettu asumisen turvallisuutta lisääviin elementteihin, asuntojen muunneltavuuteen, esteettömyyteen ja yhteisöllisyyteen. Samoin on huomioitu toimivat tilaratkaisut, liikkumisen helppous sekä ulkoiluun houkutteleva pihapiiri. Kaloniin tulee kaikkiaan 166 asuntoa, joista 122 on Yrjö ja Hanna Kotien: asumisoikeusasuntoja ja seniorivuokra-asuntoja.

Korttelin on valmistunut lokakuussa 2024.

Saatavilla olevat asumisen muodot:

  • 35 esteetöntä vuokra-asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, jotka sopivat itsenäiseen asumiseen
Selaa esitettä:

Yhteystiedot

Syöttäjänkatu 6, 40520 Jyväskylä

Ota yhteyttä

Yhteisöllinen toiminta

Kiinteistöhuolto

Lassila & Tikanoja asiakaspalvelu

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat ajankohtaista tietoa nykyisistä ja tulevista kohteistamme.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuokkalan Kalonista

Pintaa syvempää kauneutta

Asuntoreformi 2018 -arkkitehtuurikilpailun voittajatyön nimi juontaa juurensa antiikin Kreikkaan; nimi tarkoittaa eettisesti hyvää, tarkoituksenmukaista kauneutta.

Kohtaamisen arkkitehtuuria

Kalonin suunnittelussa on mietitty erityisesti sitä, miten ihmiset liikkuvat ja miten he pystyvät luontevasti kohtaamaan, mikä puolestaan helpottaa tutustumista naapureihin ja yhteisöllisyyden muodostumista. Kaikki rakentuu yhteisen pihan ympärille ja ympäristönkin asukkaat voivat osallistua yhteisön arkeen pihan kautta. Korttelin yhteisistä tiloista löytyy mm. asukkaiden yhteiskeittiö, sauna ja pesula. Posti jaetaan yhteistilojen yhteyteen sijoitettuihin postilaatikoihin, jolloin postia noutaessa syntyy luontevia kohtaamisia asukkaiden kesken. Yhteiskeittiöön voi piipahtaa kahville tai juttusille sillä aikaa kun pyykit peseytyvät pesulan tehokkaissa pyykkikoneissa. Tavoitteena on myös erilaisten tavaroiden yhteiskäyttö; kaikkien ei tarvitse omistaa harvoin käytettäviä tavaroita, vaan niitä voi käydä lainaamassa vaikkapa yhteisestä työkalulainaamosta.

Kalonin asunnot suunnitellaan muuntojoustaviksi, erilaisiin elämäntilanteisiin muuntautuviksi. Esteettömät tilat soveltuvat hyvin niin ikäihmisille kuin vaikkapa lapsiperheillekin ja tilaviin hisseihin mahtuu paremmin niin apuvälineiden kuin lastenvaunujenkin kanssa.

Vihreitä ratkaisuja

Kaloniin haluttiin nimenomaan puukerrostalokortteli, koska vähäpäästöinen ja hiilidioksidia sitova puurakentaminen on ilmastoystävällinen ratkaisu. Lisäksi Kalon täydentää arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan jo olemassa olevaa kokonaisuutta Kuokkalassa, puukirkkoa sekä puukerrostalokokonaisuutta Puukuokkaa. Korttelin talot rakennetaan massiivipuuelementeistä, jotka ovat kokonaan puuta. Näin puu toimii koko elinkaarensa ajan hiilinieluna luovuttaen happea takaisin ilmakehään.

Kalonin taloihin sähköä saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista, ja asunnot tulevat lämpenemään maalämmöllä. Tulevat asukkaat pystyvät seuraamaan omaa energiankulutustaan reaaliajassa.