Uudistettu asu­mi­soi­keus­la­ki tuo muutoksia jär­jes­tys­nu­me­roi­hin ja asu­kas­va­lin­toi­hin 1.9. alkaen

Asumisoikeusasunnon hakuprosessi.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ryhtyy ylläpitämään valtakunnallista järjestysnumerorekisteriä 1.9.2023 alkaen. Tuosta päivästä alkaen myös järjestysnumeroa haetaan ARAsta. Uudet, maksulliset (hinta 9,20 €), järjestysnumerot ovat voimassa 2 vuotta hakupäivästä alkaen ja niillä voi hakea asuntoa mistä päin Suomea tahansa. Järjestysnumero on asunnon hakijakohtainen ja koskee koko perhettä. Asunnon hakijalla tai asunnon hakijaperheellä voi olla vain 1 voimassa oleva numero kerrallaan.

Vanhoilla, kunnan myöntämillä järjestysnumeroilla voi hakea asuntoa 31.12.2023 saakka. Tämän jälkeen vanhat numerot vanhenevat, ja 1.1.2024 alkaen käytössä on vain uudet ARAn myöntämät järjestysnumerot. Siirtymäaikana 1.9.-31.12. voit hakea asuntoa kunnan tai ARAn numerolla.

Syyskuun alusta alkaen asukasvalinnat tekee asunnot omistava yhteisö, ei enää ko. kunta. Asumisoikeusyhteisö myös tarkastaa hakijoiden varallisuuden. Varallisuusrajat eivät koske 55 vuotta täyttäneitä hakijoita.

Lisätietoa asumisoikeusasuntojen hakemiseen liittyvistä muutoksista sekä ohjeet uuden järjestysnumeron hakemiseen löytyvät ARA:n sivuilta.